Individu & gezin

Individuele en gezinsondersteuning voor alle trauma- en stressgerelateerde klachten

Stress

Bij gevaarlijke of bedreigende situaties ontstaat er in je lichaam een natuurlijke respons die je in staat stelt om snel en alert te reageren. De spieren spannen zich, het hartritme en de ademhaling versnellen, er komt stresshormoon vrij. Deze reactie is gezond en zorgt ervoor dat je overleeft. Zodra de lastige situatie weer voorbij is, kan je terug naar een rusttoestand en worden de opgebruikte voorraden aangevuld.

Helaas is de gezonde stressreactie niet meer in lijn met onze levensstijl. Wanneer je elke dag veel te lang in de file zit, bij een relatiebreuk of te veel druk bij een project, blijft het stresssysteem veel langer actief dan goed voor je is. Je batterij raakt leeg, je voelt je moe en toch slaap je niet goed. Je spijsvertering geraakt in de war en je weerstand gaat onderuit. Je voelt je somber of angstig, kan niet meer genieten, je zelfvertrouwen krijgt een deuk.

Dan is het tijd om in te grijpen. In een stresstraject leren we je vaardigheden om je lichaam tot rust te brengen, door hartcoherentietraining, biofeedback, en relaxatieoefeningen. En we helpen je om je stressoren aan te pakken. We versterken je vaardigheden om om te gaan met hoge werkbelasting, sleutelen aan time management, communicatievaardigheden of assertiviteit. We kijken naar de aspecten in je persoonlijkheidsstructuur die je kwetsbaar maken, want misschien ben je perfectionistisch of ga je te ver in zelfopoffering. Met de juiste hulpmiddelen in je toolbox leer je om zelf grip te houden op je leven.