Ons hartritme  past zich voortdurend op een variabele manier aan aan alle veranderingen in het intern en extern systeem. Bij het inademen zal het hartritme anders zijn bij het uitademen. Die variatie vormt de basis van hartritmevariabiliteit (HRV). De mate waarin het hartritme in deze zeer kleine tijdsintervallen varieert, geeft ons een beeld van de veerkracht en de toestand van het lichaam.

We kunnen de variabiliteit van dat hartritme trainen en beïnvloeden via de ademhaling. Voor elk individu zit er in die variabiliteit een optimale match, een verhouding tussen ademhaling en hartritme die helemaal goed voelt en die lichaam en geest op de beste manier ondersteunt. Die toestand wordt hartcoherentie genoemd.

Hartcoherentietraining is een sterk vereenvoudigde en toegankelijke methode van biofeedback.